TORTOSA

Els tres 'pecats' d'ERC a Tortosa durant este mandat


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Gustau Moreno | TORTOSA

30/05/2019

Esquerra-Tortosa Sí, la candidatura encapçalada per Xavier Faura, ha obtingut este 26-M els mateixos quatre regidors que els republicans van assolir ara fa quatre anys amb Josep Felip Monclús al capdavant. Amb una participació superior (66,38%, davant del 59,27% del 2015), ERC ha pujat del 16,75% al 19,67%, tot passant de 2.261 vots a 2.952 vots. De fet, s’ha quedat a 161 vots de prendre-li el setè regidor a Junts per Tortosa. Però són uns resultats clarament insuficients, i més quan es pensava que Faura era el candidat que podia eixamplar la base del partit a Tortosa. Els republicans no defugeixen l’autocrítica, però el cert és que el projecte d’ERC-Tortosa Sí arrossegava almenys tres pecats originals heretats de l’últim mandat.

L’ACORD AMB BEL

En primer lloc, cal recordar que ara fa quatre anys el convergent Ferran Bel va poder conservar l’alcaldia gràcies a un acord de governança amb ERC, i que després els repubicans van acabar entrant al govern municipal. I això, tot i que Monclús havia dit durant la campanya que no seria “la crossa” de CiU. Per tant, Monclús va preferir no ser l’alcalde de Tortosa, tal i com li havien proposat Movem i el PSC, sinó que va preferir pactar amb Bel, que durant el mandat 2011-2015 havia governat amb majoria absoluta i amb reiterats menyspreus cap a ERC (el seu soci de govern el 2007-2011) i la resta de forces de l’oposició. A canvi, Bel va acceptar exigències d’ERC com la nova piscina o la reforma del pont de l’Estat. Però només el PDeCAT ha sabut traure rendiment electoral al Win Complex Esportiu, i les obres del pont van ser tan polèmiques que ni tan sols s’han arribat a inaugurar. Amb tot, Junts per Tortosa no ha dubtat a fer vídeos electorals en què apareix el pont.

LA CONSULTA DEL MONUMENT

En lloc de gaudir de l’alcaldia i de forçar un relleu a CiU, Monclús va donar un important baló d’oxigen a Bel i a Meritxell Roigé, la seua hereva natural. Però esta no és l’única errada de càlcul d’ERC. També va ser-ho donar suport a la consulta sobre el monument franquista de la Batalla de l’Ebre, que va resultar ser una aixecada de camisa de Bel als republicans. ERC sempre havia defensat la retirada del monument; per tant, Esquerra va perdre la consulta i, en realitat, CiU no pensava reinterpretar un monument que no és ni propietat ni competència municipal.

EL RELLEU A L'ALCALDIA

El tercer pecat original d’ERC va ser haver acceptat el relleu a l’alcaldia, quan al febrer del 2018 Bel va cedir el bastó a Roigé. A partir d’aquell moment, la nova alcaldessa tenia més d’un any per preparar les eleccions, amb tota la maquinària institucional i propagandística de l’Ajuntament i dels mitjans de comunicació afins al seu servei. En este context, ERC podria haver trencat el pacte de govern amb el PDeCAT, tot al·legant que Bel no havia complert la seua paraula d’esgotar tot el mandat. Si volia, tenia per endavant més d’un any per fer oposició a Roigé des de fora del govern, i per dedicar-se a preparar les eleccions amb Faura, un candidat que va generar veritable pànic entre les files postconvergents, quan va fer-se públic que creava la plataforma Tortosa-Sí i que es postulava com a cap de llista d’Esquerra. Faura es veia aleshores com un rival terrible per a la delfina de Bel, ja que podia menjar-li terreny electoral pel flanc independentista, però també pel centre-dreta. Però el tercer error de càlcul dels republicans va ser quedar-se al govern, cada cop més diluïts en un aparell propagandístic que només ha remat pel PDeCAT.





*Este article s'ha publicat originalment en la versió en paper del periòdic mensual Cop d'Ull, corresponent a l'edició del juny del 2019.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>