TORTOSA

El monument franquista de Tortosa no està protegit, sinó només 'inventariat'


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Gustau Moreno | TORTOSA

02/06/2016

El monument franquista de la Batalla de l’Ebre no està protegit. La falsa protecció del monument ha estat un argument que s’ha utilitzat amb motiu de la campanya per la consulta sobre el futur del monument, que Tortosa va celebrar el passat 28 de maig. Sobretot, per atacar els partits d’esquerres que van governar el municipi durant vuit anys, des del 1999 al 2007. Però la catalogació del monòlit, vinculada a l’aprovació del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) del 2007, no suposa cap figura de protecció especial, ja que el monument no és ni Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) ni Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Per tant, què va suposar aquella catalogació? El monument no apareix als registres de BCIN ni de BCIL del Departament de Cultura de la Generalitat. En concret, el monòlit inaugurat per Franco fa 50 anys només es va incloure en el Catàleg d’Edificis i Conjunts Urbans i Rurals de Caràcter Històric, Artístic i Ambiental de la Ciutat i el Municipi de Tortosa, elaborat el 2005 en el marc de la redacció del POUM. En aquest catàleg tampoc hi apareix com a BCIN ni com a BCIL, sinó com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català (BIPCC). En concret, el monument és la fitxa 154 del catàleg. Amb aquesta categoria, BIPCC, es cataloguen edificis que gaudeixen d’uns valors històric-artístics notables. Però no estan definits com a BCIN o BCIL, que són els que sí que tenen protecció. En total, al catàleg hi ha 77 béns inventariats amb aquesta figura que no suposa cap protecció legal. De fet, com a BIPCC, al costat del monument hi ha elements com les arcades de l’antiga església dels Dolors, l’edifici del Club de Rem, l’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta o l’antiga oficina de Turisme de la plaça del Bimil·lenari, ja desapareguda. Un edifici singular, en forma de cub, que l’Ajuntament va enderrocar el 2007, després d’un incendi.

Per tant, el monument franquista no està protegit, sinó que només està “inventariat” dins de l’anomenat Patrimoni Arquitectònic Català, a petició de l’Ajuntament de Tortosa. En aquest sentit, la seua catalogació com a BIPCC no és equivalent ni té cap correspondència amb BCIL o BCIN. La realitat és que un BIPCC és una figura molt menor: són tots aquells elements que no han estat objecte de declaració monumental ni de catalogació, però que reuneixen algun tipus de valor artístic o arquitectònic. En tot cas, són els ajuntaments i els consells comarcals, per iniciativa pròpia o a proposta d’altres institucions o entitats públiques o privades, els que sol·liciten al Departament de Cultura la seua inscripció en l’anomenat Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. En conclusió, a priori només caldria una simple aprovació, a través del mateix ple de l’Ajuntament, si Tortosa volgués traure el monument franquista d’aquest mateix inventari.

Per tant, sense cap figura de protecció legal, la següent pregunta a fer-se és si Tortosa està incomplint la llei de Memòria Històrica. És a dir, tenint en compte que el monument franquista podria no ser una excepció a la normativa, tal i com marca l’article 15.2 de la llei del 2007.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>