AMPOSTA

AnimaNaturalis denuncia infraccions 'molt greus' en un bou embolat d'Amposta i en els correbous d'Aldover


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



ACN | AMPOSTA

07/10/2016

L'associació animalista AnimaNaturalis ha presentat dues denúncies davant la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre contra els organitzadors i controladors de correbous a Amposta i Aldover. En el cas d'Amposta es denuncia que es va donar inicia al primer bou embolat de la nit del 21 d'agost tot i que, per una avaria elèctrica, la plaça estava a les fosques, un fet que impedia que la comissió taurina pogués dur a terme les seves funcions de control com són, entre altres, impedir la participació de menors o persones sense les condicions físiques necessàries. Aquests fets podrien ser tipificats, segons AnimaNaturalis, com infraccions molt greus i podrien rebre sancions entre 60.001 euros a 150.000 euros. A Aldover, l'entitat va rebre l'avís i imatges gravades per un veí, que els bous no disposaven de les condicions òptimes al corral on estaven custodiats. Els animalistes celebren que, per primera vegada és la gent de les Terres de l'Ebre que denuncien i aporten proves, sumant-se a la tasca que du a terme l'entitat.

La denúncia d'AnimaNaturialis contra els organitzadors dels correbous d'Amposta es basa en què, durant el descans entre els correbous de la tarda i els bous embolats de la nit del 21 d'agost, es va produir una apagada de totes les llums a la plaça a causa d'una avaria elèctrica. Tot i que la plaça estava completament a les fosques, els controladors de l'espectacle taurí van donar inici al primer bou embolat de la nit, incomplint les condicions perquè la comissió pogués fer la seva funció i ocasionant situacions de greus riscos per als animals i per a les persones participants. L'entitat animalista recorda que, segons l'article 8.12 de la Llei 34/2010, "la direcció de l'espectacle té l'obligació de suspendre'l, un cop iniciat, si hi concorre qualsevol altra circumstància sobrevinguda que disminueixi de manera manifesta les condicions de seguretat dels participants o els espectadors". AnimaNaturalis ha relatat que el director de l'espectacle va donar per fet que no hi havia menors a la plaça quan va sortir el bou però que ningú va poder comprovar-ho, així com la possible presència de les persones que manifestament no tinguessin les condicions físiques per a participar-hi, com ara les persones discapacitades físiques o psíquiques i les persones en estat d'embriaguesa o intoxicació per drogues o qualsevol altra substància estupefaent.

"Creiem que s'hauria d'haver suspès perquè, a Amposta, es va donar un cas evident de circumstàncies no previstes que va suposar un alt risc per als participants i per als animals, però sobretot per als participants", ha apuntat Aïda Gascón, presidenta d'AnimaNaturalis a Espanya. A més a més, l'entitat ha assegurat que el bou embolat va començar 45 minuts més tard de l'hora prevista, un fet que també es considera "falta lleu" per vulnerar la llei de protecció animal per l'agreujament de l'angoixa dels animals.

Males condicions a Aldover

La segona de les denúncies s'ha presentat contra els organitzadors i controladors dels correbous a Aldover del 4 de setembre. Un veí va presenciar i gravar imatges per alertar de "corrals excessivament petits" on es custodiaven els bous. "Estaven gairebé amuntegats per la manca d'espai i amb prou feines es podien moure o estirar-se per a descansar. No disposaven d'aigua per beure i en cap moment se'ls va refrescar amb aigua. Els animals van romandre en aquestes condicions com a mínim entre 4 i 5 hores", denuncia l'entitat. AnimaNaturalis apunta que es contravé de nou la llei dels correbous, la llei 34/2010, en l'article 7.4.a on indica que "Els corrals han de complir les condicions necessàries (...) que permetin assegurar el repòs i el benestar dels animals, i han de disposar de subministrament d'aigua per a poder-los refrescar".

La presidenta de l'entitat ha celebrat que, per primer cop, les proves per presentar les denúncies arribin de persones del propi territori. "Animem a tothom que vulgui faci el mateix perquè, com més serem, més infraccions podrem detectar. A Catalunya es fan més de 200 espectacles taurins. Nosaltres no podem ser-hi a tots, no podem ser-hi ni a un 20% dels correbous que es fan al país i creiem que l'ajuda dels veïns i veïnes de les Terres de l'Ebre és molt important", ha reclamat Gascón.

Presència de menors poc regulada

AnimaNaturalis ha aprofitat per explicar que aquesta temporada han presenciat "nombrosos bous capllaçats amb la presència i participació de menors de 14 anys, corrents darrera o al costat del bou". Aïda Gascón ha reconegut que "topen amb un buit legal" per denunciar-ho perquè la llei no especifica que és ser participant o ser espectador dels bous capllaçats, tenint en compte que és l'única una modalitat on els carrers no es tanquen amb tanques. "Veiem molts menors corrents darrera o al costat del bou o nens molt petits que van a collibè dels pares. Creiem que això es molt perillós per als nens i que qualsevol dia hi pot haver una desgràcia", ha afegit.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>