AMPOSTA

AnimaNaturalis denuncia amb un vídeo els 'maltractaments' als correbous de l'Ebre


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



ACN | AMPOSTA

14/01/2016

L’organització AnimaNaturalis ha publicat aquest dijous un recull d’imatges dels correbous celebrats durant el 2015 en diverses poblacions de les Terres de l’Ebre on denuncien que hi ha “maltractament evident” envers els bous. El president de l'Agrupació de Penyes Taurines de Terres de l'Ebre, Ximo Martí, ha assegurat que en les imatges no veu maltractaments i que, en tot cas, ha de ser un jutge qui determini si n’hi ha o no. Al vídeo, de 27 segons, alguns participants claven puntades de peu als animals o els llencen pals. “Hi ha hagut més de 200 actes taurins durant el 2015 i només han pogut treure un vídeo de 30 segons; els felicito”, ha etzibat Martí. Per la seva banda, la portaveu d’AnimaNaturalis, Aïda Gascón, ha explicat les dificultats que van tenir per gravar els correbous: “en alguns pobles no ens van deixar gravar o tenim imatges dolentes perquè es posaven davant la càmera”, ha justificat. L’organització ha enviat el vídeo a diversos diputats del Parlament de Catalunya via Twitter on se’ls convida a signar una petició perquè la cambra catalana “acabi d’una vegada per totes amb les tradicions que inclouen maltractament animal”.

Les imatges que apareixen al vídeo corresponen a diferents correbous de l’Ampolla, Masdenverge, Sant Jaume d’Enveja, l’Aldea, Sant Carles de la Ràpida o Deltebre, entre d’altres poblacions. “Hem recollit les gravacions on hem vist que el maltractament era evident i l’hem condensat”, ha explicat Gascón, que ha enregistrat 300 hores d’espectacles durant el 2015. “El tipus de maltractament acostuma a ser el mateix a totes les poblacions”, ha argumentat la portaveu de AnimaNaturalis, que ha explicat que “molt sovint els participants claven puntades de peu als bous quan s’apropen a les tanques, potser per demostrar la seva valentia” i que “els llencen objectes, com vares o pedres” per provocar els animals i que donin espectacle quan surten a la plaça. AnimaNaturalis apunta que en els correbous es produeixen “tot tipus d’infraccions a la Llei de Protecció Animal que regula les festes tradicionals amb bous”, com la falta d’estructures adequades, presència de menors en bous al carrer i incompliments clars de la llei “facilitant que els bous poguessin caure al canal del riu Ebre”.

CONTACTE POLÍTIC

Un dels objectius de l’associació és reunir-se amb diferents grups parlamentaris perquè es modifiqui el reglament que regula les festes tradicionals amb bous, que consideren “massa lax”. En aquest sentit, AnimaNaturalis aposta perquè es prohibeixin algunes modalitats, com el bou embolat –on s’utilitza foc- o no permetre que siguin els Ajuntaments els qui organitzin correbous amb diners públics. Després del primer contacte amb els nous diputats via Twitter, l’ONG estudiarà si convertir la seva petició en una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que podria incloure una petició de referèndum. Segons Gascón, “la majoria de catalans votarien a favor de prohibir els correbous igual que s’ha fet amb les corrides de toros”.

D’altra banda, l’Agrupació de Penyes Taurines de Terres de l'Ebre enviaran una carta al nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als diputats del Parlament “explicant-los què és la nostra festa” perquè “ells dictaminin”. Martí també ha assegurat que l’agrupació està “esperant que comenci la campanya per rebre els animalistes amb els braços oberts”.

ALTRES DENÚNCIES

L'ONG AnimaNaturalis va interposar tres denúncies davant el Departament d' Interior de la Generalitat contra els tècnics municipals i als organitzadors de l'espectacle i comissió de bous, per la celebració dels correbous a l'Ampolla, per permetre que un home en estat d'embriaguesa participés i clavés puntades de peu de forma repetida als bous, Sant Jaume d'Enveja, on un bou va quedar atrapat entre els barrots i va patir un gran calvari de patades i sotragades, i Santa Bàrbara, per permetre la presència d'un menor d'edat dins la plaça durant tot l'espectacle. També l'associació ACTYMA va interposar 6 denúncies l'any passat, dues contra Mas de Barberans (per presència de menors), una per les Cases d'Alcanar pel bou a la mar que és il·legal, i també a La Cava (ja han sigut sancionats) i a Godall, per uns bous cap-llaçats que tampoc van respectar la llei.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>