ALCANAR

Estira-i-arronsa pel pagament del projecte Castor


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



ACN / A.P. | ALCANAR

03/01/2019

Enagás no cobrarà, de moment, per les tasques de manteniment de les instal·lacions del fracassat projecte Castor. Després que el govern espanyol fes marxa enrere en la seua intenció inicial d'incloure 8,73 milions d'euros en la factura del gas dels consumidors corresponent al 2019, la companyia gestora tècnica del sistema gasista ha presentat una reclamació patrimonial contra l'Estat com a legislador. En total, li exigeix més de 50 milions d'euros. D'una banda, els 33 milions ja cobrats entre finals de 2014 i fins al 2016 i que ara ha de retornar després que els tribunals estimaren els recursos de la Generalitat i la patronal Cecot. També les dos últimes anualitats, no abonades, arran de la sentència del Tribunal Constitucional anul·lant els pagaments.

Enagás, que ja no va percebre ni un euro pel manteniment les anualitats de 2017 i 2018, fruit de la declaració d'inconstitucionalitat del mecanisme de pagament, sí que havia cobrat 33 milions corresponents a la hibernació i manteniment de les instal·lacions des de desembre de 2014 i fins a finals de 2016, a raó dels 15,72 milions anuals. Una xifra que havia de ser objecte d'auditoria per determinar el cost real final però que, segons van confirmar fonts de la CNMC a l'Agència Catalana de Notícies, va acabar cobrant íntegrament el gestor tècnic del sistema. Sobre el paper, la companyia cobra únicament les despeses que li produeix l'encàrrec d'hibernació i manteniment que li va traslladar el govern espanyol.

Ara, però, i un cop conegudes les sentències del Tribunal Suprem donant la raó als contenciosos presentats per la Generalitat i la patronal Cecot contra els peatges anuals que inclouen la factura del Castor, Enagás haurà de retornar els 33 milions que ja va ingressar. Esta quantitat, sumada a les teòricament reconegudes però no pagades de 2017 i 2018, suposen els poc més de 50 milions d’euros que ara reclama la companyia. De moment, i malgrat l’escenari, fonts de la companyia han explicat a l'ACN que continuaran fent-se càrrec de les instal·lacions per mantenir-les en condicions de "seguretat". "No abandonarem la infraestructura a la deriva", han precisat.

“Petita Victòria” Les entitats que impulsen l'acció ciutadana #CasCastor han rebut amb cautela l'anunci d'Enagás. Va ser, precisament, una campanya d’este grup la que va treure a la llum pública que el govern espanyol pretenia continuar pagant el manteniment de les instal·lacions del magatzem submarí malgrat les sentències judicials contràries. Una "petita victòria", valora el portaveu de les entitats, Alfons Pérez.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>