ALCANAR

Els barraquers de l’Ebre realitzen un estudi veterinari sobre el garbell abans d'impulsar-ne la regulació


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Gustau Moreno | ALCANAR

03/12/2018

L’associació d’Amics del Tord de les Terres de l’Ebre està esperant els resultats d’un nou estudi, realitzat per veterinaris, per demostrar les bones pràctiques de la caça del garbell, la nova modalitat que han ideat per substituir la caça en barraca. Un sistema més selectiu i sostenible, i en què estan posades bona part de les esperances dels aficionats d’aquesta tradició tan arrelada al Baix Ebre i al Montsià. Així ho ha explicat el canareu Ivan Romeu, membre de l’entitat.

La caça del garbell no utilitza el vesc, que és una substància prohibida pel codi penal. El seu mètode de captura és un sistema de gàbies en què només queden atrapats, sense matar-los ni provocar-los danys, els tords o altres ocells de la seua mateixa mida, que després poden ser alliberats. El sistema es va provar primer en barraques d’Alcanar i Ulldecona, i es va idear acompanyat d’un estudi del Centre Forestal Tecnològic de Catalunya. Miguel Queralt és un dels barraquers que van participar en l’estudi.

Per la seua banda, Omar Marin és un dels veterinaris que ha realitzat un segon estudi, durant sis dies. El seu objectiu era valorar l’estrès de la captura, així com les lesions que el garbell podria ocasionar en els animals. Els veterinaris han constatat que totes les captures es fan amb els animals vius i sense lesions aparents. Els resultats del nou sistema són força positius, però també els han proposat la redacció d’un manual de bones pràctiques.

Una mostra de 20 exemplars s’han enviat al servei d’Ecofauna de la Universitat Autònoma de Barcelona, perquè realitze les necròpsies i valore si van haver-hi lesions internes. Ara, un cop que tinguen els resultats de l’estudi sobre el benestar animal, la intenció de l’entitat és col·laborar amb l’administració en la regulació d’esta nova modalitat de caça, i implicar els organismes i actors implicats.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>