TORTOSA

'El que fem és recordar l'últim dia que vam ser lliures'


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Irene López | TORTOSA

10/09/2016

Com cada any, des de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre s’ha organitzat l’acte institucional en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, en el qual es duen a terme diferents parlaments per part personalitats del món de la cultura o la política catalanes.

L’acte ha tingut lloc als Reials Col·legis i ha comptat amb la presència de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes i el delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, a més dels directors dels departaments dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre i alcaldes i regidors dels municipis veïns.

L’encarregat d’iniciar els parlaments ha estat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, que ha explicat que “ens trobem al davant d’un repte molt important per al país on hem de ser els protagonistes del nostre futur” i que “hem de lluir tot allò positiu de casa nostra i reivindicar allò digne del nostre país”.

No s’ha estat de parlar de la gent de l’Ebre, tot dient que “aquest és un lloc on la gent se sap sacrificar i són persones emprenedores i treballadores” i que “som els punters en termes d’exportació”.

Finalment, ha recordat que “diumenge ens manifestarem de forma pacífica i moderada i els de l’Ebre anirem a Tarragona per fer notar la veu del nostre territori” i ha reivindicat que “cal seguir mirant per la Vegueria de l’Ebre”.

Per la seva banda, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha impartit la conferència “No celebrem la derrota contra els predicadors de la submissió”, en la qual ha volgut explicar el simbolisme de la Diada Nacional, de la lluita que se’n commemora i de la lletra de l’Himne dels Segadors.

En aquest sentit, ha recordat que la Diada “pretén recordar tot el que vam ser i allò que vam perdre” i ha referit que “contra tots aquells predicadors de la submissió els hauríem d’atènyer amb discursos de tots els predicadors de la diplomàcia i del diàleg”.

D’altra banda, ha explicat que es va fer un debat sobre quin himne es posava a Catalunya, ja que entre les cançons candidates hi havia l’Emigrant o el Cant de la Senyera. Durant la conferència ha recordat algunes de les estrofes que componien la lletra de l’antic Cant dels Segadors, en el qual aquests lluitaven en contra del rei, dels soldats opressors i del comte duc d’Olivares, als quals els acusaven de “donar més pa negre que blanc”, “tot per dessolar la terra” i deien que la solució era “segar arran”.

Finalment, Borràs, ha afegit que, sovint, els que critiquen que es commemori una derrota “no són capaços de veure que el que fem és recordar l’últim dia que vam ser lliures” i ha afegit que, a l’igual que declaraven els prolegòmens del Parlament, la Diada és “l’esperança d’un repoblament nacional”.

L’acte ha posat el seu punt i final amb la interpretació de “El Cant dels ocells”, “El cant de la Senyera” i l’Himne Nacional de Catalunya, “Els Segadors”, per part del duet “Cosa de dos”. Foto IRENE LÓPEZ.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>