TORTOSA

Com mesuren les televisions locals l’audiència en una jornada com el 26-M?


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Gustau Moreno | TORTOSA

28/05/2019

Canal 21 Ebre va ser la televisió líder a les Terres de l’Ebre diumenge passat, on més gent va informar-se sobre la jornada electoral de les eleccions municipals i europees. Més de 72.000 espectadors van seguir la jornada electoral amb Canal 21 Ebre des de les onze del matí fins ben entrada la matinada, quan poc després de les 1.30 hores va acabar el programa especial La Nit Electoral. Una xifra molt superior als 62.000 espectadors que va registrar el seu principal competidor, segons va publicar el mateix Canal Terres de l’Ebre a les xarxes socials.

Però com s’ho fan, les televisions locals del territori, per calcular l’audiència? Són dades fiables? La periodista Sílvia Alarcón, de Canal 21 Ebre, ha explicat que la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya (XAL) ofereix un servei de medicions HbbTV, per a totes les televisions locals adherides, perquè puguin mesurar les seues audiències. La plataforma que gestiona estes dades és Koovik, que ofereix dades a temps real i un històric del consum televisiu, fet a través de receptors SmartTV connectats a internet que suporten l’estàndard híbrid HbbTV. És a dir, és un sistema que no comptabilitza totes les SmartTV, sinó aquelles que són de segona generació, amb l’anomenat ‘botó roig’. “La presentació de les dades es fa amb tres mètriques de medició digital: dispositius únics, sessions iniciades, i minuts consumits. Per tant, en aquest punt no es fan extrapolacions d'audiència, sinó medició real”, apunta Alarcón.

Per poder fer una estimació real, la xifra que ofereix este mesurador s’ha de convertir. Així, es calcula que un 10% dels espectadors utilitzen televisions amb connexió híbrida HbbTV. Així doncs, la xifra que ofereix la plataforma Koovik es multiplica per 10, per saber els dispositius o televisions connectades. Amb això, s’aconsegueix la xifra estimada sobre quants dispositius únics han visualitzat una televisió. Però per calcular quants espectadors han mirat un programa, o una franja de programació concreta, la fórmula passa per multiplicar per tres la xifra de dispositius, i així s’obté una mitjana d’espectadors que poden mirar la televisió des d’una mateixa llar.

“Amb aquesta conversió només s’aconsegueix, a través d’aquest sistema, conèixer una dada aproximada d’audiència en les televisions locals”, ha remarcat la periodista. El dia de les eleccions, des de les onze del matí a les dues de la matinada, la xifra acumulada de televisions connectades a Canal 21 Ebre, segons el registre de Koovik, va ser de 2.431 aparells connectats. Aquesta xifra, multiplicada per 10, suposaria un total de 24.310 televisions que al llarg del dia van connectar amb Canal 21 Ebre. I aquesta segona xifra, multiplicada per tres, que són les persones que es calcula que pot haver-hi en una mateixa llar, resulta les més de 72.000 persones que van seguir la jornada electoral a Canal 21 Ebre. Exactament, 72.930 persones.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>