L’ampliació d’urgències de la Clínica Terres de l’Ebre des de la CUP Tortosa

"La Clínica, que era totalment privada, va ser rescatada amb diners públics perquè era deficitària, és a dir, no tenien suficients clients "


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Núria Rodríguez

CUP-AE TORTOSA

Fa uns dies l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, feia pública l’ampliació d’urgències de la Clínica Terres de l’Ebre (de 7 boxes a 11). Des de la CUP Tortosa, defensores de la sanitat pública, a priori, valorem positivament qualsevol millora en la seva qualitat. Tanmateix convindria analitzar els fets amb rigor.

Les retallades han implicat una precarització de la sanitat pública catalana i això, malgrat els esforços del personal, té conseqüències en la salut de la població. Les Terres de l’Ebre no som cap excepció: ambulàncies insuficients, mancança de llits, saturació d’urgències, llistes espera, manca de serveis ...

Tant de bo el govern destinés el pressupost suficient per cobrir totes aquestes necessitats però no és el cas. Considerem, doncs, necessari preguntar-nos; com es decideix on s’inverteixen els recursos públics destinats a l’àmbit de la sanitat? Com s’estableixen les prioritats? Sembla, que si l’objectiu dels nostres governs (ajuntament i generalitat) fos millorar la qualitat en la sanitat pública, caldria prioritzar les necessitats més urgents. Des de la CUP Tortosa ens preguntem si realment aquestes obres d’ampliació de boxes a la Clínica responen a les necessitats sanitàries més urgents. Si comparem el nivell de saturació de les urgències de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) i el de la Clínica , sembla obvi que l’ampliació de les urgències i concretament dels boxes de l’HTVC és molt més necessària. Sense entrar a valorar si encara hi ha altres necessitats més urgents. Llavors, per què es prioritza aquesta actuació? A quina lògica respon, si tot acaba sent pagat amb diners públics?

Les retallades són una causa molt important de la precarització de la sanitat pública, però no la única. Podríem tenir una gran partida pressupostària, que no és el cas, sense millorar la qualitat del servei sanitari si no hi hagués una bona gestió d’aquets diners. Tant important és el pressupost com el model de gestió.

Podem pensar que situacions com aquestes, destinar despesa pública a actuacions que no són les més urgents, poden ser solucionades millorant la coordinació (ajuntament-generalitat) i descentralitzant la gestió. Des de la CUP defensem aquesta la descentralització de la gestió, perquè ningú millor que els professionals i les usuàries del territori per gestionar les necessitats de casa nostra. L a descentralització però és una mesura necessària però no suficient.

Cal un canvi de model de gestió, cal evitar la convivència entre la sanitat pública i privada. Cal aconseguir que tots els serveis sanitaris siguen gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS). Sense oblidar que també necessita millores, com ara, acabar amb les privatitzacions de serveis concrets i descentralitzar-ho territorialment. Per què cal un canvi de model? Perquè amb el model actual que potencia la convivència entre allò públic i privat, els diners públics acaben sent destinats a beneficis privats.

Aquesta convivència públic-privada es dona a la Clínica. No només perquè es gestiona de manera privada i això implica una menor transparència i fiscalització que pot implicar malbaratament de diners públics (com s’ha donat a Sagessa, empresa que gestiona la Clínica) sinó que és un espai de propietat pública on hi ha negocis privats. Pensem-ho bé.

La Clínica, que era totalment privada, va ser rescatada amb diners públics perquè era deficitària, és a dir, no tenien suficients clients (mútues i particulars). A partir del moment en que l’ajuntament compra la Clínica, Catsalut (generalitat) li contracta serveis, tants com siguen necessàries per fer-la solvent. Aquesta solvència pagada amb diners públics és la que permet inversions com ara la de l’ampliació de les urgències de la Clínica i òbviament d’aquestes millores també se’n beneficien els serveis privats que es realitzen a la mateixa Clínica. Per què hem de finançar amb diners públics les millores d’empreses privades? Aquesta però no és la única pregunta que ens hauríem de fer.

Cal recordar que a diferència de la Clínica de les Terres de l’Ebre, l’HTVC està gestionat directament per la generalitat (ICS) , és a dir, que no conviu amb la sanitat privada. Llavors, per què retallaren serveis i personal a l’HTVC fent augmentar les llistes d’espera per després desviar les visites i operacions a la Clínica? Si des d’un punt de vista mèdic, l’HTVC és un hospital de primera divisió i la Clínica no, perquè es prefereix potenciar un hospital de gestió privada i on hi actua la sanitat privada? Perquè per a nosaltres la salut és un dret i per a ells un negoci. Aquest model no respon als interessos populars, cal canviar-ho.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació