Tortosa, un govern paralitzat

"Ens trobem davant d’un equip de govern esgotat, perquè esgotat està el seu actor principal"


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus EmailXavier Rodríguez

PORTAVEU DE LA CUP-AE TORTOSA

ELS AJUNTAMENTS són molt presidencialistes. La figura de l’alcalde és omnipresent en tots els àmbits (executiu, normatiu, sancionador, representatiu...). I això es multiplica amb Ferran Bel. És un polític molt personalista, i autoritari. És amb ell amb qui s’ha de parlar per qualsevol cosa (excepte les qüestions més rutinàries) i és ell qui pren les decisions. Així ha funcionat la ciutat durant els anys de mandat de Bel, a cop de xiulet. Però el 26 de juny d’ara fa un any, Bel va sortir elegit diputat al parlament estatal, i Tortosa es convertia en un escenari secundari (concretament de divendres a dilluns i no sempre).

ESTE ÉS EL DRAMA d’una ciutat que perd la gent més jove i qualificada perquè no té esperances de trobar un treball digne, que veu com el comerç de proximitat està en perill d’extinció mentre s’obren grans superfícies o lamenta l’abandonament de la pagesia a la seu sort. Una ciutat que ha vist com la pobresa i el risc d’exclusió social es cronifiquen i es fan estructurals entre quasi un 30% de la població. Un drama on l’actor principal (que és actor, director i guionista) ha abandonat l’obra per una més pretensiosa a Madrid. I on l’actriu protagonista també treballa en una altra, a Barcelona. Un drama on els actors secundaris no són suficients per tirar endavant l’obra, segons va reconèixer Bel quan ja justificar l’entrada d’ERC en l’equip de govern, entre altres coses «per la necessitat d’ampliar l’equip humà». Però els nous actors de repartiment contractats ara fa un any, han confirmat el que ja intuíem. Es tracta d’actors amb poca confiança i capacitat de treball. Això ja ho sabia el públic, perquè són els mateixos actors (amb Josep Monclús al capdavant) que es van negar a protagonitzar l’obra al juny del 2015 (quan no van voler liderar una nova obra). Tan poca cosa és Tortosa, que els actors i actrius principals busquen altres places i deixen als secundaris al comandament?

I LA CIUTAT HO PATEIX. A mig mandat encara estem pendents d’acabar les dues grans promeses electorals de Bel (la piscina del 2011 i el pont del 2015). Sort que ha anunciat que no es tornarà a presentar... Tant el pont com la piscina són un bon exemple de com es governa i gestiona la ciutat. Sense transparència, sense diàleg ni consens i amb manca d’energia. Ens trobem davant d’un equip de govern esgotat, perquè esgotat està el seu actor principal (un exemple: dilluns 26 Ferran Bel apareixia a un programa de TVE en directe a Madrid, a les 16.00 hores presentava el començament de les obres de la piscina i a les 20.00 presentava la valoració dels dos anys de mandat). I dimarts a Madrid... I això dilluns, que en teoria és un dels dies de la setmana que reserva a Tortosa. Tan poca cosa és Tortosa? Tan poc som que només mereixem un alcalde a temps parcial?

EL MATEIX PASSA amb el nou contracte de neteja viària i recollida i tractament de residus. Fins i tot l’equip de govern reconeix que el contracte és obsolet i cal un de nou. La ciutat necessita un millor manteniment (és evident) i un impuls a la recollida selectiva (recollir malament ens costa més de 200.000€ anuals). Cada any que passa, pagarem més per la fracció resta, i no es fa res per canviar-lo. Es va anunciar que abans de l’estiu estaria redactat el nou contracte... Per què fa ja dos anys que es prorroga un contracte obsolet?

I DELS GRANS problemes? Res. Res nou davant la cronificació d’una pobresa que amenaça a quasi un 30% de la població. Per combatre-la calen més recursos (econòmics i humans) als serveis socials (tenim poques persones a l’àrea de serveis socials). Augmentar de forma minsa, els recursos assistencialistes com s’ha fet els darrers dos anys no soluciona el problema, en tot cas alleuja. Hauríem d’avançar cap a uns serveis socials, socials, i no caritatius com tenim. Un altre tema urgent és decidir com ha de ser el teixit productiu de Tortosa. S’està treballant en un pla estratègic però veiem que des de l’equip de govern s’aposta únicament per impulsar el turisme. És una errada dedicar tots els esforços a augmentar el turisme. El turisme pot ser una de les potes de l’economia, una eina més que genere ocupació. Però pensar que el turisme és la solució i l’aposta de futur, és una greu errada. El turisme i l’hostaleria (i només cal preguntar a la gent que hi treballa) generen ocupació precària amb contractes temporals i parcials, salaris baixos... Este és el futur que volem oferir a la nostra gent jove? I del nucli antic? No hi ha una aposta clara i valenta per rehabilitar-lo. I des de la CUP-Ae considerem que és una oportunitat per atraure gent jove i dinamitzar la ciutat. El centre és la carta de presentació de la nostra ciutat, i ara mateix, és poc atractiu.

I TROBEM A FALTAR més accions per la cohesió social a peu de carrer, acceptar que som un nucli urbà i rural (els camins rurals i els boscos estan oblidats). I més enllà de les declaracions institucionals i les rodes de premsa, res en polítiques d’igualtat. Si hi ha sensibilitat per combatre el masclisme i la discriminació per raó d’orientació sexual, s’ha de visualitzar als pressupostos municipals (al 2017 l’augment en igualtat i polítiques LGTBI és la mateixa quantitat que es dedica a protocol).

TENIM UN EQUIP de govern i un alcalde sense la guspira que genera la il·lusió. Perquè això és el que falta, il·lusió. Es gestiona la ciutat, la roda va girant però sense la il·lusió i l’energia necessària per fer noves propostes i canviar les inèrcies i dinàmiques. I cal energia perquè la inèrcia obliga a emigrar la gent jove, tanca comerços i indústries, envelleix la població... i no situa Tortosa entre les 100 ciutats catalanes amb més renda. Però ja sabem, al caciquisme li va bé que tot continue igual...Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació