Recuperem el seny

"És necessari que s’abandoni aquest escenari polític que no busca més que la confrontació i es camini cap a un diàleg sincer"


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Robert Albiol

COORDINADOR DE SCC A L'EBRE

Actualment, la situació política catalana està monopolitzant qualsevol debat elucubrant sobre drets inherents a la població catalana que no tenen cap fonament. El nivell de politització de l’activitat quotidiana dels ciutadans és tan elevant que és estrany el dia en que no s’escolten apel·lacions a aquell concepte inventat del “dret a decidir”, o a la legitimació moral de les actuacions que s’estan realitzant fent ús d’aquella majoria d’escons obtinguda mitjançant una llei electoral que no reflecteix de forma adequada allò votat pels ciutadans (i que tot i tenir competències per a canviar-la, no ha interessat). Desgraciadament, aquesta politització ha derivat en escenaris tan inèdits en democràcia com la retallada de drets de l’oposició a l’hora de debatre sobre una llei, l’assalt a seus de partits polítics que s’aparten del discurs oficiós i institucionalitzat o la demonització d’aquells regidors o alcaldes que manifesten la seva voluntat de complir o fer complir les lleis, titllant-los de traïdors.

En aquest context on respectar la llei està mal vist, és més necessari que mai preguntar-se sobre la naturalesa mateixa del dret i el paper del tribunal constitucional dintre del constitucionalisme democràtic.

Seguint la tesi de Robert Alexy, podem afirmar que el dret posseeix una dimensió real, que defineix la legalitat d’acord amb l’ordenament i l’eficàcia social, i una dimensió ideal, basada en la correcció moral. Aquesta doble naturalesa deriva d’un necessari equilibri entre dos principis; la seguretat jurídica (que addueix al ciutadà a seguir allò establert d’acord amb l’ordenament vigent en un moment determinat) i la justícia (que busca la correcció moral de cada una de les decisions).

En aquest sentit, els subjectes que operen dintre d’una societat basada en l’estat de dret es plantegen si un acte és o no correcte; i en cas afirmatiu, busquen justificar-lo i esperen la acceptació de la resta de subjectes. No obstant això, la mera coincidència de la correcció d’una norma no garanteix la seva observança, i per conseqüent, és necessària la coerció com a element essencial per a la seva eficàcia social, degut a que la inexistència de coerció per a aquells individus que vulneressin una norma incitaria a altres subjectes a incomplir-la.

Des d’un enfocament polític, d’això prèviament analitzat se’n deriva el constitucionalisme democràtic, els pilars essencials del qual són els drets fonamentals i la democràcia. Centrant-nos en el segon dels pilars, la concepció de democràcia que se’n deriva és la denominada “deliberativa”, que es caracteritza per l’existència d’un estrat on els actors discuteixen sobre les solucions polítiques correctes i que es superposa al dels interessos i el poder. En cas de que les discussions es realitzen de forma correcta, la formació de la voluntat política discorrerà com és degut i es respectaran els drets fonamentals i la democràcia; en canvi, en cas que no sigui així, és necessari que existeixi una jurisdicció constitucional que, a l’hora de deliberar, es base en allò que és correcte dintre d’un marc jurídic determinat, argumentant-ho d’acord amb la llei i el precedent, atenent sempre al sistema elaborat per la dogmàtica jurídica.

Traslladant aquest esquema a la situació catalana, cal afirmar que l’anteposició dels interessos del govern autonòmic (o referèndum o referèndum) a la voluntat de buscar solucions que s’emmarquen dintre de la legalitat vigent i suposin un benefici per a ambdues parts, ha generat una situació on necessàriament la jurisdicció constitucional ha de prendre partit i resoldre basant-se en el marc legal vigent; fet que es produiria de manera idèntica a qualsevol estat regit per un sistema jurídic com el nostre en cas de que es produïssin situacions similars a les actuals. És per això que és necessari que s’abandoni aquest escenari polític que no busca més que la confrontació i es camini cap a un diàleg sincer que busqui cicatritzar les ferides que artificialment s’han generat dintre de la societat catalana.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació