Ferran Bel, 11 anys de bona gestió?

"Tortosa és avui més pobre, precària i desigual que fa 11 anys"


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus EmailXavier Rodríguez

PORTAVEU DE LA CUP-AE TORTOSA

La renúncia al càrrec d’alcalde per Ferran Bel després de quasi 11 anys d’alcalde mereix un balanç. El seu discurs ha venut el mantra del bon gestor. Destacant la modernització de l’administració local, la reducció del deute de la ciutat i la transformació del centre de la ciutat. Des d’una perspectiva més crítica podríem puntualitzar que pràcticament totes les administracions locals catalanes en les darreres dues dècades s’han modernitzat per adaptar-se al món digital, que el deute l’ha reduït però no tant i que en tot cas, ha iniciat el canvi del centre històric però que queda molt de camí per fer. Un exemple seria que avui al centre històric hi ha menys oficines bancàries i comerços que n’hi havia fa 11 anys.

És evident que 11 anys són molts anys i per tant, hi ha espai per encerts i errades. Però em centraré en contradir el mantra de la bona gestió amb exemples:

1. Tortosa és avui més pobre, precària i desigual que fa 11 anys. En els darrers 7 anys hem perdut 2660 joves. Dels que és queden i treballen, el 47% tenen un contracte temporal. Tenim un atur més alt que la mitjana catalana, un 50% de la gent aturada fa més d’un any que busca treball i el 30% fa més de dos anys. I dels que troben feina, el 89% del nous contractes són temporals i la majoria inferiors a 3 mesos. De les 70 ciutats catalanes més grans, Tortosa és la segona ciutat amb l’indicador de desigualtat de renda més alta de Catalunya i la quarta en percentatge de rendes inferiors al 60% de la mitjana catalana. Entre 2.500 i 3.000 persones reben ajuda de Càrites i Creu Roja per poder menjar cada dia (més del doble que al 2007). Bona gestió? Per a qui?

2. Un alcalde a temps parcial, entre Madrid i Tortosa des del 2012. I això l’ha patit la ciutat. Manca de rapidesa i transparència amb els problemes de les obres del pont. I un contracte de recollida de residus i neteja viària obsolet i prorrogat. Allargant-lo tres anys. Bona gestió no haver-se anticipat?

3. Tortosa víctima de les seues promeses electorals. Al 2011 prometia una nova piscina, deixant-nos sense piscina d’estiu i amb una climatitzada molt precària fins al 2019. Al 2015 ens va presentar la reforma del pont de l’estat, paralitzant mitja ciutat durant un any. Sort que al 2019 no podrà fer cap promesa!

4. Consciència ambiental nul·la. Amb un 24% som el pitjor municipi reciclant de les Terres de l’Ebre (mitjana 46%). Cap proposta en 11 anys, fins i tot quan al 2013 la Generalitat va anunciar amb el PRECAT 2013 que es penalitzaria no reciclar. Avui paguem i contaminem més per no haver actuat. Bona gestió?

6. Tot i el seu repetit compromís amb el comerç local, Tortosa té avui menys comerços que fa 11 anys. És evident que es tracta d’una tendència global, però la instal·lació de grans superfícies fora de la ciutat i la manca d’aparcaments gratuïts al centre de la ciutat no han ajudat gaire. Bona gestió? Sí, per a Mercadona.

7. Urbanisme de formigó sense gent. Les places transformades pel seu govern s’han convertit en espais poc acollidors: sense ombres, bancs o espais pel lloc infantil. Places de formigó com la del Rastre, la dels Dolors o la dels Farols són exemples.

8. 11 anys d’un alcalde «independentista» sense atrevir-se a retirar la simbologia franquista. Sí, s’han retirat, però a petició de col·lectius socials o de la CUP. I continuem tenint el monument franquista més gran de Catalunya, legitimat amb una consulta popular. Bona gestió, la manca de valentia política? Un bon gestor? Sí, privatitzant.

1. Al 2010 va vendre per 25 anys el 49% de l’Empresa d’Aigües a canvi d’11,3 milions. Avui tenim una empresa controlada des de València, que baixa la pressió per evitar fuites enlloc de reparar-les i que es queda el 49% dels beneficis (274.000€ al 2018).

2. Durant el seu mandat ha gestionat l’Hospital de Jesús i la Clínica Terres de l’Ebre de la mà de Sagessa. Una empresa amb nombroses imputacions de corrupció. Sense cap autocrítica tot i haver irregularitats en la contractació de serveis i subministraments.

3. Privatització de l’espai públic, augmentant les zones blaves al Temple i la tarda a Ferreries.

4. Ha deixat enllestit un nou contracte de la brossa i neteja viària per valor de 27 milions en deu anys a una empresa de l’IBEX 35, sense explorar vies com el porta a porta o la remunicipalització del servei, que generen més ocupació i un millor servei.

5. Ha impulsat i no s’ha oposat, a la construcció d’un aparcament de pagament a l’hospital Verge de la Cinta. Fent negoci de la salut.

6. I finalment el mite de la reducció del deute. Ferran Bel arriba al govern al 2007 i aprova els primers pressupostos per al 2008. Al 2008 el dèficit arriba a quasi 41 milions. Durant la seua bona gestió arriba al màxim històric de 52,7 milions al 2012 per baixar fins als quasi 31 milions al 2017. Sí, ha reduït el deute en 10 milions, però recordem que al 2010 per 11,3 milions va vendre el 49% de l’Empresa d’Aigües i el 49% dels beneficis anuals durant 25 anys. Reducció del deute?

I per acabar. Des del 2012 Ferran Bel va compaginar el càrrec d’alcalde amb Madrid. Allí cobrava més de 70.000€ anuals però no va renunciar a les indemnitzacions per assistència. En total 133.227€, diners legals però als que podria haver renunciat. I tota esta bona gestió no hagués estat possible sense el suport d’ERC.Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació