Els grups d’acció, instruments al servei de la pesca i l’aqüicultura

"L’objectiu no ha de ser convertir-nos en un grup que canalitzi ajuts, tenim tanta responsabilitat per davant que hem d’aspirar a ser un perfecte altaveu territorial "


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Joan Alginet

GERENT DEL GRUP D'ACCIÓ LOCAL TERRES DE L'EBRE

Els municipis costaners de l’Ebre no entendrien la seva raó de ser ni la seva pròpia història sense el paper transcendental que ha jugat la Mediterrània al llarg dels segles. Amb els anys, no és que tant sols s’hagi consolidat un sector pesquer i aqüícola amb costums i tradicions ancestrals, sinó que a més, aquesta “Mar de l’Ebre” que ja evocava Sebastià Joan Arbó a la seva literatura, s’ha convertit en un motor econòmic emergent al territori i al conjunt del país. La simbiosi entre entorn natural i qualitat dels productes que ens ofereix la mar de l’Ebre ens han situat en el camí ambiciós de diversificar l’activitat econòmica, obrir nous mercats i vincular les activitats tradicionals a nous reptes d’un territori amb moltes oportunitats.

És des d’aquesta visió, que la política comunitària de pesca juntament amb els instruments propis que tenim com a país, ha dotat al territori d’un instrument al servei de la pesca i l’aqüicultura que té per davant el repte de canalitzar 3,6M€ en ajuts al sector públic i privat que depèn d’aquest sector. L’experiència basada en els models europeus de co-gestió obre la porta a nous models de governança que suposen un repte si els comparem amb els models clàssics de gestió pública. Les accions públiques de canalització d’ajuts ja no corresponen només als actors públics, sinó que en una mateixa taula, tots els actors que participen de forma directa o indirecta de la pesca i l’aqüicultura a les comarques del Baix Ebre i del Montsià decideixen plegats la filosofia de les accions, i sobretot els objectius generals i específics que han de donar sentit a les aportacions que ens arribaran de Brussel·les en un 85% i de Catalunya amb el 15% restant.

Al final, els Grups d’Acció Local en l’àmbit de la pesca i l’aqüicultura esdevenen instruments que pretenen ser un al·licient per innovar, per créixer, per generar ocupació, per comercialitzar nous productes, per millorar-ne la qualitat... Instruments en definitiva que tinguin incidència i impacte en l’activitat pesquera i aqüícola, definint accions a curt i llarg termini que reverteixin als sectors que hi formen part, però sobretot al territori on es desenvolupen. A la majoria de països europeus aquests instruments de governança compartida s’han aprofitat, i els resultats són visibles i útils. Per això cal repensar-nos, per això convé mirar més enllà dels nostres propis interessos i pensar en clau de territori. Conscients de les oportunitats, coneixedors de les amenaces. L’objectiu no ha de ser convertir-nos en un grup que canalitzi ajuts, tenim tanta responsabilitat per davant que hem d’aspirar a ser un perfecte altaveu territorial de les confraries de pescadors, de les federacions de productors, de les empreses i de les administracions locals. Amb el repte de la co-gestió, de gestionar des de la diferència d’objectius i interessos, però compartint plegats la necessitat de valorar el nostre producte, d’emmarcar-lo en un territori únic i donar facilitats a les noves generacions i sectors que fins ara han estat allunyats de la pesca i l’aqüicultura. Tenim l’instrument, que és el Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre. Tenim els recursos, 3,6M€. Tenim la il·lusió i les ganes. Ens cal creure amb nosaltres mateixos i la utilitat d’allò que farem, haurà valgut la pena.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació