TORTOSA

Una exposició recull imatges inèdites de la riuada de 1907, captades per Mestre i Noè


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Gustau Moreno | TORTOSA

30/08/2017

El carrer de la Rosa inundat per l’aigua de l’Ebre, i la gent perxant amb barques. Una imatge antiga de Tortosa que podria evocar la ciutat de Venècia, si no fos perquè la fotografia correspon a la gran riuada del 1907. És una de les imatges que es pot veure des d’aquest dilluns a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, i que forma part d’una exposició per commemorar els 110 anys de la riuada, que es compliran el proper mes d’octubre. La mostra recull 17 fotografies de l’arxiu de Francesc Mestre i Noè.

L’encarregada de seleccionar i contextualitzar les imatges ha estat Núria Menasanch, biògrafa i besnéta política de Mestre i Noè. La majoria de les fotografies no s’havien vist fins ara. La seua intenció ha estat fer un relat il·lustrat de com va ser la riuada entre els dies 20 i 23 d’octubre de 1907.

La riuada de fa 110 anys, que va deixar 29 víctimes mortals, es considera la segona més greu que ha patit Tortosa després de la gran riuada de 1787. L’arxiu de Mestre i Noè també incloïa fotografies en què apareixien els morts provocats per la pujada de les aigües. Les imatges de Mestre i Noè, publicades també a la revista Il·lustració Catalana, suposen el naixement del fotoperiodisme a les Terres de l’Ebre. A més, van servir per aconseguir ajuts econòmics de la Diputació de Barcelona per a la reconstrucció, encara uns anys abans de la creació de la Mancomunitat.

A part de les imatges del carrer de la Rosa inundat, a l’exposició també es pot veure l’afectació de la riuada en llocs tan emblemàtics com el mercat municipal o el Portal del Romeu. En una de les imatges, captada per una altra persona, es pot veure Mestre i Noè al balcó de la seua casa del carrer de la Rosa, seguint l’evolució de les aigües.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>