TORTOSA

Últims dies de l’exposició 'Aquelles tardes: 120 anys de cine a les Terres de l'Ebre' al Museu de Tortosa


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Quimo Panisello | TORTOSA

12/07/2017

Encara esteu a temps de veure una de les millors exposicions de la temporada del Museu de Tortosa, tant per la bellesa estètica dels objectes exposats com per la descoberta de peces deixades per col·leccionistes de la zona. L’exposició finalitza el proper diumenge, però abans de la seva clausura, divendres a les 19,30 podeu assistir a una visita comentada i després, al passi de la versió llarga d’El Cinema i els tortosins, en capítols. Per acabar la jornada, a les 22,30 hi haurà el concert de la Banda Municipal de Tortosa que interpretarà, a manera de tancament, tot un seguit de bandes sonores.

I és que amb el fil musical d’aquestes composicions creades per acompanyar els més variats films, els visitants també s’han sentit emparats en la visita a l’exposició, que ha portat d’Amposta els plafons i el “carretó de les llepolies”, que ens rep quan entrem a la sala. A Tortosa també en teníem, com a molts pobles. Tothom els recorda davant del cinema o en llocs populars per festes o per fires. Els productes  que venien canviaven depenent de l’època de l’any, a la tardor podíem trobar moniatos o castanyes i a l’estiu, els primers polos de gel de la fàbrica dels Buj de les Cases Barates, o mantecados, regalèssia, xufles, cacaus, caramels, coco, ametlles garapinyades o xiclets Bazooka, com demostren els escuts de futbol que regalaven, enganxats per les parets verdoses del carretó.

Després de superar el carretó i tots els nostres records de xuxes i dels nostres llocs particulars, que en el meu cas era la botigueta de dalt de tot del carrer de la Rosa, regentada per Joan (germà del Mag Fèlix Llaugè) i la seua dona Angelines,  podem passar a llegir els plafons generats al Museu de les Terres de l’Ebre, on es fa un repàs de la història dels Cinemes de les Terres de l’Ebre: quan el cinema era un espectacle de firaires, les primeres sales del territori, l’arribada del so, els efectes de la guerra, l’esplendor durant la postguerra...

Un cop ens hem fet una idea de la importància dels cinemes al territori podem passar a admirar les dues vitrines del mig de la sala, carregades de molt material cinematogràfic específic del terme de Tortosa. A la vitrina més propera a l’entrada trobem programes de cinema d’abans de la guerra, del Doré, del Coliseum (d’un film soviètic) i del Cine Benet. D’aquest últim també hi trobem una foto inèdita de l’interior, feta per un dels fotoperiodistes pioners a Catalunya, Josep Brangulí. De molt abans, hi ha exposada una portada del diari de propaganda católico-social y de avisos El Restaurador que denuncia els cinemes itinerants com el cinema Moderno, que era una carpa instal·lada al mig de la plaça d’Alfons XII, en la qual projectaven escenes verdes enfront del cinema del Patronat, el qual sí que tenia una intenció educadora. Val molt la pena dedicar un moment a llegir aquest article i tots els programes que l’acompanyen. A la vitrina veïna tenim molts més programes, que van des de després de la guerra fins a finals dels anys 90. Aquests més recents són programes del cinema Montepio i un és del Cinema-Fòrum-Objectiu on s’anuncia la magnífica Cinema Paradiso, una pel·lícula ideal per mirar abans o després de la visita a aquest mostrari tan divers exposat a la Sala Antoni Garcia del museu de la nostra ciutat.

Al tram mig de l’exposició fent camí cap al plafó dedicat sols a la ciutat de Tortosa, passem per les cartelleres del cinema Fémina, que mostren cartells originals de diferents èpoques, com el de La cuadrilla de los once (1960) de l’il·lustrador JANO o el del Doctor Zhivago (1965) del dibuixant reusenc MAC. A l’altra banda podem il·luminar-nos amb la contemplació de la maqueta del Cinema Coliseum, peça que tenia l’amo del Coli, Bernardo Grego, al menjador de casa seua, i que en morir ell, va marxar amb els hereus fins a Ciudad Real, d’on ha vingut i tornarà. La visió de molt a prop i de tots els detalls d’aquesta reproducció volumètrica a escala és un dels molts privilegis que ens regala aquesta exposició. Al seu costat l’acompanyen penjades a la paret dues obres magnífiques del pintor tortosí Joan Antó (1905-1967). El seu domini de l’aquarel·la queda plasmat en aquests quadres del Cinema Fémina i del Cinema Cataluña de Roquetes, obres projectades per l’arquitecte José María Franquet.

Acabem aquest tram amb una rudimentària maquineta de fer cine utilitzada a Alfara i dues petites vitrines. A la primera, podem contemplar fotografies, quadres (fotocromos) i guies de pel·lícules rodades a l’extens terme de Tortosa d’abans de la segregació de tot el Delta. Destaca una foto de tortosins vestits d’època en el rodatge d’El perfum (2006), un fotocromo del pas de barques d’Olmos simulant un paisatge africà a Tarzán y el misterio de la selva (1973) i un altre quadre amb el perfil del Montcaro al fons i Pepe Rubianes remullant-se dins les aigües del riu Ebre al seu pas per l’illa de Bítem, en primer pla, a la comèdia catalana La Batalla del Porro (1981), sobre guió de Francesc Bellmunt.  A la segona vitrina menuda, tenim alguns objectes trobats a la cabina de projecció del Cinema d’Els Reguers, lloc minúscul que s’ha mantingut intacte per la dificultat de l’accés. Entre aquests objectes hi ha unes ulleres de soldar utilitzades per manipular les pel·lícules, unes tisores, oli de màquina o una caixa plena de “varilles” de carbó per generar la llum del projector.

No hi ha res millor per finalitzar una exposició que fruir un mateix d’una autèntica experiència d’allò tan ben explicat, en aquest cas, una experiència de cine del d’abans: topar a les palpentes amb la màquina de fer cine del Centre del Comerç; ajupir-se per intentar no tapar la projecció, evitant l’enuig de la resta d’espectadors i, finalment, trobar seient, sense l’ajut de l'acomodador, en una de les quatre cadires de fusta que han vingut del Cinema de Xerta.

Ja asseguts podem visionar una versió reduïda d’El Cinema i els tortosins, en capítols, un documental mut i amè que retrata amb rapidesa persones, llocs i papers que han anat configurant la vida cinematogràfica de la ciutat.




Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>