TORTOSA

Monner recupera la història d’Antoni Oliveres i el Linitul, un medicament tortosí a la Batalla de l'Ebre


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Gustau Moreno | TORTOSA

15/03/2017

L’oftalmòleg Antoni Oliveres i Franquet, nascut a Tortosa el 1877, acaba d’entrar a la Galeria de Metges Catalans Il·lustres, del Col·legi de Metges de Catalunya. Ho ha fet a partir de la investigació iniciada per l’historiador Anton Monner, cronista de Gandesa, que ha rescatat de l’oblit la curiosa història del Linitul, un medicament molt usat a les trinxeres de la Batalla de l’Ebre. De fet, va ser la presència d’un envàs original del Linitul al museu de Gandesa el que va provocar que Monner comencés a estirar del fil d’aquesta història. Sobretot, quan va saber que el medicament es fabricava als laboratoris d’Antoni Oliveres i Gerard Vergés, i que els seus néts són dos tortosins il·lustres: l’exalcalde Vicent Beguer i el poeta Gerard Vergés.

L’envàs de Linitul seguirà exposat al museu del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (CEBE), al costat de dos plafons nous que l’entitat ja ha encarregat, amb tota la informació sobre aquest medicament que aconseguia una millor supuració de les ferides, cremades i úlceres. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Monner ha recordat que Oliveres va conèixer les seues propietats a París, ja que s’utilitzava per guarir els combatents de la Primera Guerra Mundial amb cremades als ulls i al cos.

Durant la Guerra Civil, el Linitul va ser utilitzat tant a les trinxeres com als hospitals de campanya. En concret, l’envàs conservat a Gandesa es va trobar al front dels republicans. També es va usar durant la Segona Guerra Mundial, i avui encara s’utilitza, modificat i millorat, en els hospitals, per tractar ferides i cremades. Però al marge d’això, Monner també ha pogut documentar la relació d’amistat entre Oliveres i Picasso, ja que l’oftalmòleg i el pintor es van conèixer a París.

Oliveres va morir a Tortosa l’any 1956. A banda del Linitul, els laboratoris d’Oliveres i Vergés, amb el nom comercial GEVE i posteriorment BAMA-GEVE, fabricaven altres productes molt populars, com ara la Fluordentina, l’oli de fetge de bacallà o les pastilles Formitrol i Tosiletas. Actualment, la centenària BAMA-GEVE és una filial de la multinacional italiana Alfa Wasserman, però manté la seua part industrial al polígon Baix Ebre.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>