FLIX

Ercros tanca la fàbrica de clor de Flix, 118 anys després


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Cinta Bonet | FLIX

11/12/2017

Aquest diumenge ha deixat de funcionar la planta de producció de clor d'Ercros a Flix, 118 anys després que es posés en marxa en aquesta fàbrica la primera planta electrolítica d'Espanya i la tercera d'Europa, la qual va arribar a donar feina a 1.500 treballadors. També s'ha deixat de produir clor amb cel·les de mercuri a la planta de Vila-seca on des de fa una setmana s'han iniciat les proves per ampliar la producció amb la tecnologia de membrana. En canvi, la planta de Cardona cessarà definitivament l’activitat. La metodologia amb mercuri ha estat prohibida per la Comissió Europea i la data límit per deixar-hi de produir era aquest dilluns, 11 de desembre. Justament aquest dilluns es començarà a aplicar l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) derivat d'aquest tancament i canvi de producció.

Després de l'últim ERO, la plantilla de Flix era d'unes 120 persones però el nou expedient d'ocupació afectarà 43 treballadors que, com es va pactar entre la companyia i el comitè d'empresa, rebran una oferta per traslladar-se a altres fàbriques de la companyia. Si la reubicació no els satisfà, seran acomiadats. L'ERO també preveu 22 jubilacions dels empleats actuals de la planta flixanca. Ercros, a Flix, seguirà produint fosfat bicàlcic fins al 2020, amb 44 treballadors a la fàbrica, fruit d’un acord amb Covestro, filial de Bayer.

Ercros va descartar adaptar la fàbrica de Flix a la nova tecnologia de membrana per a la producció de clor, perquè, tot i que s'hi produïen 230.000 tones anuals, la inversió superava els 180 milions d'euros. La decisió va ser rebutjada i molt criticada des del municipi i el territori per considerar-la una “deslocalització premeditada” d'Ercros i una manca de “responsabilitat social”. L'activitat química deixarà la contaminació com a herència a Flix.

Un moment difícil i un punt d'inflexió, segons l'alcalde Marc Mur

L'alcalde de Flix, Marc Mur, ha subratllat que el tancament de la planta de producció de clor, després de 118 anys de funcionament, és una notícia, que "no per esperada, deixar de ser trista". Mur ha apuntat que el municipi viu "un moment difícil " i que la situació econòmica, laboral i social de Flix és "complicada" en aquests moment. "La nostra gent l'haurà de saber afrontar amb valentia i decisió", ha demanat l'alcalde. Ercros, actual propietària de la fàbrica, reduirà la plantilla del complex químic de 120 treballadors a 44, però seran moltes les empreses contractistes i d'altres serveis que se'n veuran perjudicades. Mur ha reconegut que, de moment, el pla de reindustrialització en el qual col·laboren la Generalitat i Ercros no està tenint resultats però confia que, amb mesures com la declaració d'interès general, es puguin aplicar incentius i bonificacions que animin noves indústries i empreses a establir els seus centres de producció a Flix.

Mur ha defensat que el tancament de la planta d'Ercros de producció de clor ha de suposar una "punt d'inflexió" per trobar alternatives a la química catalana i noves indústries que vulguin establir-ser al municipi de la Ribera d'Ebre. "Haurem d'estar a l'expectativa sobre com s'orienta el futur de Flix que ha de seguir sent industrial", ha defensat l'alcalde. "La gent de Flix tenim clar que el nostre futur no estarà directament lligat a l'activitat d'Ercros i hem de seguir treballant per buscar nous inversors i noves activitats econòmiques que generin ocupació i que permetin frenar aquest degoteig de població que venim patint des de fa vora 15 anys", ha afegit. De fet, el municipi ha perdut gairebé 1.500 veïns en els darrers 25 anys i actualment hi ha 3.595 persones empadronades.

Mur ha demanat "noves complicitats", com la declaració d'interès general de la reindustrialització de Flix, que ha aprovat recentment el Consell de Ministres, en aplicació del 155, però que havia preparat el Govern. L'Ajuntament de Flix reclama incentius i mesures de "discriminació positiva" per "posar fàcil" que noves activitats econòmiques es fixin en el municipi i el seu complex industrial per establir els seus centres de producció.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

Oposició contundent sí, irresponsable no

Enric Roig
PORTAVEU DEL PSC DE TORTOSA

Enfilem el camí cap a la Mancomunitat de l'Ebre

Xavier Faura
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL BAIX EBRE

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>