TORTOSA

Els grups polítics de Tortosa, obligats a retornar més de 23.500 euros a l'Ajuntament


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Gustau Moreno | TORTOSA

03/01/2019

Els diversos grups municipals de l’Ajuntament de Tortosa han de reintegrar al consistori un total de 23.564,38 euros, per despeses no justificades dels exercicis 2015, 2016 i 2017. Segons un informe de l’interventor signat el 13 de novembre passat, el grup d’ERC és el que ha de retornar una quantitat més important a les arques municipals, de 10.565,78 euros, en no haver pogut acreditar totes les seues despeses. Tot seguit, el grup del PP ha de retornar 6.928,76 euros; el de la CUP, 3.712,19 euros; el de Movem Tortosa, 2.011,79 euros, i el de CiU/PDeCAT, 345,86 euros. En canvi, el del PSC és l’únic grup municipal que no ha de retornar ni un cèntim de la seua assignació dels tres últims exercicis auditats.

L’assignació de dotacions econòmiques als grups polítics municipals està regulada per llei. Una part de l’assignació és fixa per a tots els grups, però la resta depèn del nombre de regidors i regidores. Així, l’any 2016 no va rebre el mateix el grup de CiU/PDeCAT, amb vuit regidors (11.769 euros), que Movem Tortosa o Esquerra amb quatre cadascun (7.051 euros), el PSC amb tres regidors (6.874 euros) o la CUP i el PP amb un regidor cadascun (3.620 euros). La seua comptabilitat està sotmesa al control i fiscalització de la intervenció municipal, a partir de les factures o justificants de pagament.

El cas del PDeCAT: factures a una empresa d'interiorisme

Un dels casos més cridaners és el del grup de CiU/PDeCAT, que ja en l’exercici del 2015 va justificar 2.994,75 euros amb una factura a nom de l’empresa L’Espai Arquitectura i Interiorisme. Es tracta d'una empresa d’arquitectura, interiorisme i mobiliari vinculada al marit de l'alcaldessa. Però la factura del 2015 és per treballs de disseny, gestió i manteniment de les xarxes socials del PDeCAT.

A l’exercici del 2016 hi ha fins a 17 factures més a nom d’aquesta empresa d’interiorisme, totes per conceptes com ara pla de màrqueting, posicionament en xarxes socials, estratègia comunicativa, manteniment de xarxes socials, seguiment i anàlisi estadístic en xarxes socials o liquidació SEO. El global de despesa justificada aquell any puja fins als 14.020,29 euros.

A l’exercici del 2017, el PDeCAT va tornar a justificar despeses amb cinc factures més a esta empresa d’interiorisme, i totes per feines relacionades amb el posicionament a les xarxes socials. En total, les cinc factures pugen a 10.648 euros. Això vol dir que sumant els exercicis del 2015, 2016 i 2017, el grup de CiU/PDeCAT ha facturat fins a 27.663,04 euros a l’empresa d’interiorisme, per justificar les seues despeses en xarxes socials.

Movem: despeses de la seu electoral a la plaça Ramon Cabrera

D’altra banda, Movem ha justificat majoritàriament la seua despesa dels anys 2015, 2016 i 2017 amb factures pròpies de la seua activitat ordinària. És el cas del lloguer del local electoral que van obrir en un edifici de despatxos de la plaça Ramon Cabrera, o el disseny d’un butlletí del grup municipal, així com la renovació del domini movemtortosa.cat. També la impressió de 10.000 revistes per al Sant Jordi del 2016, o de 2.000 flyers en color i doble cara. Aquell any, també hi ha una factura a favor del Consell Comarcal del Baix Ebre, per la gestió i tramitació de l’assegurança de la I Marxa Solidària de la Costa de Gener. L’any següent, la majoria de les factures són per subministrament elèctric, telèfon, la impressió de fulletons publicitaris i butlletins informatius, tot i que la despesa més important continua sent el lloguer del local a la plaça Ramon Cabrera.

ERC: dinars de treball, trobades municipalistes i campanya contra el monument franquista

El grup municipal d’ERC és el que més diners ha de retornar, de les seues assignacions del període 2015-2017: més de 10.500 euros per no haver pogut acreditar correctament totes les despeses. El primer exercici va justificar poc més de 1.200 euros, pel repartiment d’un butlletí informatiu, la impressió d’una revista i una trobada municipalista a Sabadell. El 2016, els republicans van aportar factures de dinars de treball previs als plens municipals, o per preparar una reunió amb l’ashores alcalde Ferran Bel. Però sobretot destaquen l’edició i repartiment d’un butlletí municipal, cartells, i 2.500 fulls amb motiu de la consulta sobre el monument franquista de la Batalla de l’Ebre, ja que ERC va fer campanya a favor de la retirada i museïtzació. El cost d’esta campanya va ser de 401,72 euros. Ja l’any següent, el grup republicà encara va justificar menys despeses, per desplaçaments a trobades municipalistes, targetons i butlletins per un acte de partit. Va intentar justificar una aportació de 4.800 euros a ERC, però l’interventor no va acceptar-ho.

PP: cucaferes, calçotada i dietes i despeses electorals "no justificables"

El grup municipal del PP és el segon que ha hagut de retornar més diners. Amb un únic regidor, l’independent Xavier Dalmau, el 2015 va intentar justificar dietes de membres de la llista, així com despeses per conceptes com la megafonia mòbil o els díptics del programa de les municipals 2015, i també altres despeses electorals, que l’interventor considera “no justificables”. El mateix passa l’any següent amb despeses de llum, telèfon, el desplaçament a un acte oficial i fins a 592 euros de pagaments sense concepte, que l’interventor tampoc accepta. En canvi, sí el disseny i maquetació d’un calendari per 1.748,45 euros. Finalment, el 2016 es consideren no justificables despeses com una “calçotada” amb membres de la llista municipal, uns trofeus amb forma de cucafera o un centres de flors per a difunts.

PSC: números quadrats gràcies al partit

Els socialistes són l’únic grup municipal que no ha de tornar ni un euro de la seua assignació del període 2015-2017. Per aconseguir-ho, va presentar diverses notes de càrrec a favor del mateix PSC, amb un únic concepte: “cessió d’ús del local, aigua, llum, telèfon, fotocòpies i tasques administratives d’assistència”. Un mètode de justificació que l’interventor els ha acceptat com a vàlid.

CUP: campanya contra el monument i acte a favor de les persones refugiades

Les despeses justicades del grup de la CUP són dels anys 2016 i 2017. En primer lloc, destaquen les despeses relacionades amb la campanya contra el monument franquista de Tortosa: 242 euros pel lloguer d’un escenari desmuntable, i 983,39 euros per la impressió d’un butlletí i 130 cartells. També hi són els desplaçaments del regidor Xavier Rodríguez a trobades municipalistes de la CUP a Tàrrega, la Garriga o Sant Celoni. El 2017, el grup cupaire també va justificar la impressió de butlletins, punts de llibre, cartells i tiquets, així com un acte al Casal Tortosí en solidaritat amb les persones refugiades (728 euros).



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>