ALFARA DE CARLES

Declarada ferma la sentència que il·legalitza els temptejos amb bous de les ramaderies de l'Ebre


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



ACN | ALFARA DE CARLES

21/05/2016

El jutjat contenciós administratiu número 17 de Barcelona ha declarat ferma la sentència que considera il·legal la pràctica dels temptejos amb bous –toreig sense mort- que organitzaven diverses ramaderies de les Terres de l'Ebre per atreure turistes. La decisió arriba després que tant el Departament d'Agricultura de la Generalitat com la ramaderia Mur d'Alfara de Carles hagin desistit dels recursos que havien presentant davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El passat mes de setembre, el mateix jutjat número 17 de Barcelona ja havia ordenat l'execució de la mesura en virtut de la sentència emesa el passat mes de gener, decisió que també va ser inicialment recorreguda per l'administració i l'empresa. L'Associació Libera! i la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, que van portar el cas als tribunals, han celebrat la resolució judicial com un "gran pas endavant en la defensa dels animals" perquè ha de suposar la desaparició d'aquestes pràctiques.

Les dues entitats van denunciar judicialment l'any 2012 a la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat per autoritzar la pràctica dels temptejos per part de ramaderies de les Terres de l'Ebre. Asseguraven els empresaris que el seu objectiu era atreure turistes, principalment estrangers, i complementar l'activitat econòmica per superar la crisi dels seus negocis arran l'entrada en vigor de la Llei 28/2010 de protecció dels animals, que prohibia els espectacles taurins a Catalunya. Amb l'argument que es tractava d'una activitat pròpia i habitual de les ramaderies per provar la condició de braus dels animals que en el futur han de ser destinats a actes taurins, obrien les seves instal·lacions als visitants cobrant-los per assistir a espectacles de toreig sense mort dels animals i servir-los àpats.

Tant l'entitat animalista Libera! com la CPDA, però, entenien que aquesta pràctica vulnerava també la protecció dels animals, en vigor des de 2012, dins de la qual, precisament, s'abolien també aquestes activitats a Catalunya. Així va ser com, al setembre de 2013, el jutjat número 17 de Barcelona suspenia cautelarment la celebració dels temptejos. Finalment, el passat mes de gener de 2015, una sentència de la mateixa instància anul·lava la resolució que l'any 2012 va emetre el Departament d'Agricultura de la Generalitat que considerava legals aquests espectacles a les finques ramaderes i reconeixia el patiment dels animals que hi participaven. En altres paraules, els declarava il·legals. Tant la Generalitat com la ramaderia Mur van presentar sengles recursos d'apel·lació.

Però el camí que ha acabat desembocant en la declaració de fermesa de la sentència i la seva aplicació no ha estat exempt, però, de giravolts polítics i processals. Els ramaders i diversos partits polítics que els donaven suport van intentar legalitzar al Parlament aquesta pràctica, sense èxit, el juny del 2014. Ja als mes de març de 2015, van tornar-ho a intentar amb una esmena a la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos que pretenia modificar la Llei de Protecció dels Animals. Presentada pel PSC, només va acabar trobant el suport de C's, PP, mentre que CiU va retirar la seva proposta i va acabar votant en contra de la socialista, com així ho van fer ERC, ICV i la CUP.

En l'àmbit judicial, la decisió del TSJC del passat mes de juliol aixecant la suspensió cautelar dictada pel jutjat barceloní l'any 2013, quan feia set mesos que aquest ja havia emès la sentència declarant il·legal els temptejos, va crear certa confusió. En aquest sentit, el passat mes de setembre, el contenciós-administratiu número 17 va acordar ordenar l'execució immediata d'aquesta sentència de gener de 2015. Novament, el Departament d'Agricultura va presentar recurs davant del TSJC en contra d'aquesta ordre. Finalment, però, el passat 2 de maig, el mateix TSJC certificava en un decret que tant la ramaderia com la Generalitat han desistit dels recursos d'apel·lació presentats contra la sentència i contra la seva execució. A partir d'aquest document, el jutjat del contenciós-administratiu número 17 de Barcelona emetia una diligència d'ordenació amb la mateixa data deixant sense efecte la tramitació dels recursos i declarant el caràcter ferm de la sentència original.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>