ALFARA DE CARLES

Cataloguen els pous de neu del territori per la seva conservació


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Sílvia Alarcón | ALFARA DE CARLES

04/08/2017

La indústria del gel natural i de la neu va ser, durant segles, un ofici important en l’economia rural a tota Catalunya. A dia d’avui, els pous de neu s’han convertit en elements arquitectònics destacats, que formen part del camp d’estudi de l’arquitectura tradicional. Per aquest motiu, els Agents Rurals inspeccionen i cataloguen aquestes estructures, per tal que s’incloguin a l’Inventari del Patrimoni Arqueològic.

Una altra de les tasques dels Agents Rurals és vetllar pel seu estat de conservació.

El primer pou de neu a les Terres de l’Ebre data del 1573, època en què beure fresc era tot un privilegi. Per aquest motiu, cada any s’obria una subhasta per la gestió dels pous, a càrrec dels coneguts popularment com ‘povers’. Els comerciants eren els encarregats de transportar el gel a les poblacions i fer la distribució. Els pous de neu tenien una fondària d’entre 8 i 10 metres i l’estructura de forma ovalada estava revestida de pedra.

A les Terres de l’Ebre s’han registrat sis pous de neu, quatre al Parc Natural dels Ports, la majoria a Alfara de Carles, un al terme municipal d’Arnes i un a Ascó. En el conjunt de Catalunya s’han catalogat 140 pous.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>