BENIFALLET

Benifallet recorda el pas de barca en els 25 anys del Pont del Llaguter


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



ACN | BENIFALLET

18/06/2016

La vida dels veïns de Benifallet va canviar fa 25 anys amb la inauguració del Pont del Llaguter. L'obra, part de la C-12, va millorar la comunicació del municipi a les Terres de l'Ebre i va facilitar la connexió entre dues parts del poble, separades pel riu. Fins aleshores, un pas de barca era la manera de traspassar a l'altra part de la riba, on molts veïns tenen terres conreables. "S'havien de fer cues amb les inclemències del temps, fred a l'hivern, calor a l'estiu, i no et permetia llibertat de treball", ha recordat la regidora de turisme, Sílvia Folqué. A més, el pont va permetre obrir el poble al turisme. Benifallet, conscient que amb el pont va perdre un element cultural fonamental com el pas de barca en detriment a la comoditat, homenatja amb un seguit d'actes la barcassa i l'ofici de barquer i llaguter, en el marc de la XI Firebre.

A l'altra banda del municipi, separada pel riu, hi ha el 80% de les terres conreables de Benifallet. Així, la construcció va suposar més comoditat pels veïns que feien de pagesos i que fins ara havien d'utilitzar el pas de barca com a única manera d'arribar als camps. "Va ser clau per la pagesia", valora Folqué, que apunta que per utilitzar la barca calia fer cues perquè tenia una capacitat limitada per transportar persones i mercaderies -des d'animals fins a maquinària. "No permetia la llibertat de treball i depenia de les inclemències del temps: molt fred a l'hivern i molta calor a l'estiu", afegeix la regidora de turisme.

"Va ser una gran alegria pel poble", recorda la Conrada, una veïna de Benifallet que explica les comoditats de poder passar tranquil·lament pel pont i no "haver d'esperar a què torni la barcassa i estar pendent que no et deixés a l'altra banda". Una de les anècdotes més destacades sobre com els veïns van viure la construcció del pont és la de Jaume Alcoverro, un veí que va prometre que si la infraestructura es convertia en realitat, el creuaria a genollons. "Em vaig protegir els genolls amb unes genolleres per no sagnar i ho vaig fer", ha relatat Alcoverro, que ha dit que abans de l'obra, Benifallet estava "al cul del món" i "no ho coneixia ningú".

El Pont del Llaguter va representar l'obertura de Benifallet. "Es van obrir les Coves Meravelles, que van portar turisme i més restauració", ha apuntat la regidora de Turisme. La millora de les comunicacions també va permetre més mobilitat d'estudiants o que entressin transportistes al poble. Un cop desaparegut el pas de barca, 25 anys després, el municipi el reivindica com un element fonamental del poble. Dirigit als turistes navega ara el llagut Benifallet, una embarcació que recrea els llaguts que van transportar persones i mercaderies durant anys pel riu.

El municipi va lluitar perquè l'obra, de més de 230 metres de longitud, es construís aquí i no entre Miravet o Ginestar, que eren les alternatives que considerava aleshores la Generalitat. Segons ha explicat un dels enginyers del pont, Manuel Reventós, "va tenir moltes vicissituds" perquè estava situat "uns 3 o 4 km riu avall". Finalment, l'Ajuntament va aconseguir convèncer el Govern perquè l'obra, amb una inversió de 4,8 MEUR, es construís a Benifallet. L'obra va inaugurar-se el 23 de febrer de 2016. Amb tot, un any abans ja es va començar a utilitzar i el pas de barca va acabar desapareixent.

Els veïns no enyoren el pas de barca però sí que han volgut homenatjar la barcassa i l'ofici de barquers i llaguters que durant anys van ser clau pel poble en un seguit d'activitats emmarcades en la XI edició de Firebre. A l'acte hi ha participat l'últim barquer de Benifallet, Antonio Artió, que ha explicat que tot i que la construcció del pont va ser motiu d'alegria pel poble, per ell va ser de tristesa, perquè significava que perdia una feina que havia fet durant sis anys, desafiant "els perills del riu".

L'acte d'homenatge ha estat presidit pels enginyers del pont i de la C-12 Manuel Reventós i Ramon Espinet. S'ha inaugurat també l'exposició "Creuar l'Ebre. Dels passos de barca als ponts penjants del Delta", del Museu de les Terres de l'Ebre, al Centre d'Interpretació situat al Passeig dels Tarongers, on també es mostren fotos antigues de la barca de pas i els dibuixos del pont del Llaguter dels xiquets i xiquetes de l'Escola de Benifallet.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>