MADRID

PP i C'S, amb l'abstenció del PSOE, bloquegen la revisió a l'alça del cabal ambiental de l'Ebre


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



G.M. / C.B. / ACN | MADRID

05/04/2016

Els vots en contra del PP i Ciudadanos (C's) i l’abstenció del PSOE han frenat que prosperi la proposició no de llei, presentada per ERC i Democràcia i Llibertat (DL), per incrementar el cabal ambiental previst en el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre (PHE). La votació, a més, ha provocat el trencament de la disciplina de vot per part de quatre dels cinc diputats aragonesos de les files socialistes que també han decidit votar en contra. Les tres formacions que no han donat suport a la proposta han criticat la “insolidaritat” de Catalunya amb la resta de Comunitats Autònomes de la conca del riu i han atribuït la petició a “criteris polítics”. El PP ha defensat el compliment en el PHE de la directiva marc de l’aigua i la “important participació” que hi ha hagut en tot el procés d’aprovació i revisió del pla. El PSOE, per la seva part, ha defensat una “gestió integral” de tota la conca a l’hora de fer els repartiments de l’aigua i ha subratllat que el delta de l’Ebre no pot “independitzar-se” de la capçalera i la resta del riu.

La proposició no de llei presentada per ERC i esmenada per DL per poder-la defensar conjuntament instava el govern espanyol a modificar el PHE per incrementar el cabal mínim previst al tram final de l'Ebre i fixar les xifres que preveu la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. El diputat republicà Xavier Eritja ha recordat que l'actual PHE aprovat pel govern del PP en funcions, el passat mes de gener, continua responent a un "model antic" que provocar enfrontaments entre comunitats de regants i territoris.

Per la seva part, el diputat de DL i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha subratllat les xifres de cabals previstes al PHE i que són "clarament insuficients" per garantir la supervivència del Delta, i ha recordat als grups parlamentaris que el Delta de l'Ebre "no és un problema de les Terres de l'Ebre ni de Catalunya, sinó també de l'Estat i d'Europa". Tot i que la proposició no preveia la modificació de les hectàrees de regadius, Bel ha avançat que caldria revisar algunes reserves d'aigua per regadius de la conca que no han estat ni planificats. El diputat ebrenc ha acabat la seva intervenció amb una advertència: "Si no rectifiquem nosaltres mateixos, passarem la vergonya que sigui la UE qui rectifiqui els cabals. Fem un exercici de sobirania i fem nosaltre el que si no ho fem haurà de fer Europa".



L'únic grup que ha donat suport a la proposta d'ERC i DL ha estat Podemos que ha defensat la supervivència del Delta a través de la intervenció del diputat d'En Comú Podem i alcalde d'Altafulla (Tarragonès), Fèlix Alonso, mentre els diputats de la formació exhibien el nus antitransvasament, símbol de la lluita de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Alonso, adreçant-se tota l'estona al president Rajoy absent en el moment del debat, ha reivindicat la "dignitat" d'un territori "fart d'incompliments i bones paraules". Ha assegurat que el PHE representa "la mort del Delta" que intenta generar divisió territorial amb les concessions d'aigua autoritzades. "Es prepara un suculent negoci amb els contractes de cessions d'ús d'aigua amb reformes legals que suposen la nova estratègia transvasista del PP", ha afegit.

La majoria de diputats dels PSOE, excepte quatre dels cinc diputats aragonesos que han votat en contra de la proposició, s’han abstingut. La portaveu del grup en aquest debat, Maria Pilar Lucio, ha defensat que cal prevenir amb patrons sostenibles la gestió de l’aigua per lluitar en períodes de sequera i aquesta panificació ha de respondre a “necessitats socioeconòmiques i ecològiques” i no territorials. Lucio ha argumentat que el pla de conca ha de satisfer a les comunitats autònomes i que els governs d’aquestes han de ser “permeables” a la relació que estableix la directiva marc de l’aigua. “El que diu la directiva és que la desembocadura no pot independitzar-se de la capçalera ni de la resta del riu”, ha ironitzat. “El manteniment ecològic del Delta és l’indicador bàsic del propi pla hidrològic en conjunt però la protecció integral de l’ecosistema s'ha de fer base a un acord social i polític que ha de comptar amb tots implicats”, ha afegit.

En contra també han votat Ciutadans i PP. El diputat de C’s, Toni Cantó,ha atribuït a “criteris polítics” la demanda d’augmentar els cabals ecològics per al tram final de l’Ebre de la proposició no de llei d’ERC i DiLl. Per a Cantó és “un error” utilitzar l’aigua per enfrontar els territoris i cal “tractar el tema amb responsabilitat”. “Volem cuidar del Delta i creiem que el pla ho fa, la UE vela per ell, i serem els primers en demanar canvis si la riquesa ecològica i agrícola de Delta es recent”, ha assegurat.

Tampoc el PP veu cap incompliment de les normatives europees i se sent avalat per la darrera sentència del Tribunal Suprem. El diputat popular, Eloy Suàrez, considera que les pretensions del Govern i les entitats per al tram final de l’Ebre “s’han estrellat” als tribunals són “profundament insolidàries”.Descartat el “desconeixement del riu” per part dels representats d’ERC i DiLl, els ha acusat de plantejar un “col·lapse” dels sistemes de regadiu de la resta de comunitats autònomes “intecionadament”. “El plantejament de cabal que fan cabal suposa tenir, a l’any, 6 mesos el pantà de Mequinensa buit. Suposa que aigües amunt de l’Ebre no es puguin usar els recursos de l’aigua”, ha criticar Suàrez. El diputat ha defensat l’equilibri econòmic i territorial que es garanteix amb les previsions de noves xarxes de reg i ha remarcat que dels 25 plans de conca que ha aprovat el govern espanyol, l’únic que ha despertat certa oposició és el del l’Ebre. / Imatge DAVID JARQUE, a Twitter. / Imatge DAVID JARQUE, a Twitter.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>