TORTOSA

Restes romanes, medievals i un cementiri davant de la catedral de Tortosa


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



ACN / G.M. | TORTOSA

23/12/2015

Encetada la primera fase de les excavacions arqueològiques al solar resultant de l'enderroc de les cases de la Catedral de Tortosa, ja s'han trobat les primeres restes romanes. Es tracta de carraus molt grans reutilitzats en època medieval, com a mínim en l'andalusina, que donen pistes sobre els vestigis de grans monuments romans "d'entitat" que podrien estar sota aquest solar. També s'ha localitzat part de la muralla medieval del segle XIV, que ja estava documentada, i es podrà comprovar les diferents inflexions que tenia per protegir la Catedral. També han aparegut moltes restes humanes, mesclades entre els fonaments de les antigues cases del segle XIX, ara enderrocades, que correspondrien al fossar de Santa Anna, el cementiri durant la Guerra de Successió situat muralles endins de la ciutat, al segle XVIII.

Els primers sondejos arqueològics al solar que separa la Catedral i el riu han començat a generar algunes troballes d'interès que han motivat una nova fase d'excavacions, que es farà properament, amb l'objectiu de descendir la cota actual a la recerca de noves restes que ajudin a conèixer millor com era la Tortosa antiga. Els arqueòlegs de l'empresa IBER, Arqueologia, Patrimoni i Turisme, S.L., una spin off de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb una llarga trajectòria en aquest camp, estan a punt de finalitzar aquesta primera fase d'excavacions amb uns resultats que els fan afrontar amb optimisme aquesta segona etapa que es farà durant els primers mesos de 2016, prèvia autorització del Departament de Cultura de la Generalitat. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat de la directora del projecte, Laura Bricio, han donat avu, a peu d'excavació, alguns detalls d'aquestes primeres troballes.

Bricio ha mostrat alguns trams de la muralla medieval (segle XIV), amb una presència acreditada gràcies a la planimetria antiga, i que ara queda perfectament documentada des del punt de vista arqueològic. En els sondejos que s'han fet durant les últimes setmanes s'han trobat importants carreus de factura romana reaprofitats en construccions posteriors. Les properes excavacions pretenen tot just fer aflorar noves restes que permetin conèixer amb major precisió aquest sector de la Dertosa romana. En aquests moments, els sondejos realitzats han baixat a cotes de fins a 3 metres per sota del nivell de carrer en alguns punts. Per continuar amb aquestes prospeccions caldrà rebaixar el nivell d'una part important de la superfície del solar.

L'aparació de restes òssies en aquest solar constaten també la presència d'una necròpolis, que es va clausurar l'any 1802 arran de la prohibició de cementiris annexos als complexos religiosos. Entre 1844 i 1848 es va enderrocar definitivament aquest cementiri i es van construir a sobre les cases que l'estiu passat es van enderrocar.

L'alcalde ha indicat que s'està seguint el calendari previst en aquest projecte. L'objectiu és que durant 2016 es finalitzin les excavacions, es redacti el projecte de nou espai públic i, fins i tot, es pugui arribar a licitar abans d'acabar l'any, per tal d'iniciar les obres a començaments de 2017.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>